torsdag 26 december 2013

Mitt_jullov_dag_8

Församlingscentrum i Simpele centrum

Församlingssal i ordning för gudstjänst
Rummet skulle vara bra för kyrkkaffe.

Centrum och mässa


Idag ordnades det mässa i församlingscentrum men inte i kyrkan. När jag cyklade till församlingscentrum kom jag ihåg en finsk sång "Hiljainen kylätie" (Den tysta byvägen på svenska). Det fanns bara några fotgängare och bilar på vägar. Affärer var också tysta och mörka. Allt var nästan ljudlöst. Det fanns människor och bilar bara på församlingsgård. Det var lite över 30 deltagare i mässan.

Jag märkte att människor hade inte lika bråttom efter mässan i församlingscentrumet än efter gudstjänten i kyrkan. Det skulle ha varit bra möjlighet att ordna kyrkkaffe efter mässan idag. I församlingscentrumet skulle vara väldigt bra omständigheter för kyrkkaffe. Det finns inte sådana omständigheter i kyrkan där ordnas nästan alla gudstjänster i Simpele.

Det finns olika traditioner om kyrkkaffe i Finland. Några församlingar organiserar kyrkkaffe efter nästan varje gudstjänster. Tyvärr ordnar andra församlingar aldrig (eller nästan aldrig) kyrkkaffe. Kyrkkaffet är riktigt bra situation att träffa andra församlingsbor och diskutera med dem. Det händer ofta att människor kommer ensam till kyrkan och fortsätter sitt liv ensam utan att möta andra människor under sitt kyrkbesök. Förstås är det sådana som har bråttom bort från gudstjänst eller som vill inte träffa andra människor och diskutera med dem. Kyrkkaffet behöver inte vara något tvång utan det är möjlighet. Det kunde komma att vara en sed i församling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar