söndag 22 december 2013

Mitt_jullov_dag_4

Slask, sång och skjuts

Vädret i Joensuu var slaskigt och våt. Det var lite spännande att gå till kyrkan (Pielisensuu kyrka) eftersom jag hade inte gummistövlar utan annatslags skor som borde vara lite vattentät på något sätt. Mässan i Pielisensuu var julsångmässa. I stället för psalmer sjöng vi de vackraste julsånger (Kauneimmat joululaulut på finska). Liturgiska sånger hade fått sina melodier från julsånger. Mässan var riktigt trevlig och vacker.

SR2-ellok nummer 3245 väntar på sin avgång på Joensuu
 järnvägsstation. Vilken grön lapp finns på framdel av loket?
I/efter mässan träffade jag en av mina grannar. Hon ville hjälpa mig och ge mig skjuts till järnvägsstation. Det hjälpte mig mycket. Jag fick också träffa hennes söta hund. Grannhjälp fungerar fortfarande. Visserligen har jag känt henne redan innan vi blev grannar.

Svenska språket i tåget

IC 8 -tåget avgår från Simpele till Helsingfors.
Jag åkte IC 8 -tåg från Joensuu till Simpele. Det var dagens dyraste tågtur (studentpris 18,07 euro) men tidigare och senare tågturer passade inte för mig lika bra än denna.

När jag gick till vagn hörde jag att två människor kanske talade svenska. Jag försökte höra bättre och sen blev jag säker att de talade svenska. Vad fint! Det händer väldigt sällan i Joensuu att jag hör svenska av annan orsak än att jag diskuterar med vissa studeranden i svenskan. Jag hälsade de unga människor som talade svenska. De var lite överraskade eller rädda. Jag diskuterade lite med dem men sen gick jag tillbaka till min plats eftersom det kändes att de ville inte diskutera med mig.

Riksvägen 6 i Simpele

Konduktör och Simpele

Grön åker och huggningsområde (som Asta- och
Veera-stormar gjorde i 2010.)
Konduktör i tåget var ganska ovanlig, på positiva sätt. Han var vänlig, glad och pratsam samt från något annat land. Konduktör började prata med mig när vi var nära vagndörren och väntade på att tåget anländer till Simpele. Vi diskuterade om vädret. Han sade att det hade regnat i Helsingfors när han hade börjat sitt arbetsdag. Vi förvånade oss att det är mörkt och bara lite snö. Han hade besökt Kolari (där finns snö) och jag sade att jag har blivit van vid att julen är vit. Vi diskuterade också om midvintermörker som är i Lappland. Jag sade att jag har möjlighet att se solen på denna jul. Det är ovanligt för mig eftersom jag har firat många jul i Lappland.

Det finns bara lite snö i Simpele. Det finns ingen slask utan is, vatten och brun/grön jord. Idag hörde jag något smatter. Det var regnets smatter mot plåttaket. Det regnade här! :o Hurdan kommer att vara julen? Smälter snön bort? :o Hoppas inte!

3 kommentarer:

 1. Moi! Toivottavasti saatte sinne valkean joulun. Täällä on sen verran paljon lunta, että ei haittaa, vaikka vähän vettä sataa. Tosin ladut alkaa olla vähän heikossa hapessa ja on pikkusen liukasta juosta. Mutta salikeli on just hyvä ja mulla onkin hirmunen bodausinto päällä! ;)
  PS. Sinähän otit ihan tosissaan tämän blogin päivityksen, kun joka päivä uutta tekstiä syntyy! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taitaa valkea joulu jäädä täällä pelkäksi toiveeksi. :(
   Jäänee nähtäväksi, kuinka kauan jaksan päivittää blogia ja kuinka kauan löytyy päivitettävää. Tänään jo tuntui, ettei ole mitään, mutta sitten tekstiä ja kuvia tulikin yllättävän helposti. :D Otin tämän kyllä aika tosissaan, mutta myös innoissaan. ;)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera