tisdag 16 maj 2017

Saarna 26.3.2017 Tervolan seurakuntakeskuksen kirkossa


Evankeliumi:

Luuk. 1: 39–45
Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”

Saarna:

Tänään vietettävä Marian ilmestyspäivä katkaisee pääsiäistä edeltävän paaston ajan. Liturginen väri on nyt yhden päivän ajan ilon ja juhlan valkoinen väri, kun se paaston aikana on muuten violetti, joka on katumuksen väri. Alttarilla on suuren juhlan merkiksi kuusi kynttilää. Evankeliumin jälkeen lauloimme hetki sitten hallelujan, jota ei muuten lauleta paaston aikana. Marian ilmestyspäivää vietetään noin yhdeksän kuukautta ennen joulua, Jeesuksen syntymäjuhlaa. Tänä päivänä muistamme sitä, että enkeli ilmestyi Marialle ja ilmoitti, että hänestä tulisi Pyhän Hengen vaikutuksesta Jumalan pojan äiti.

Marian päivän tämän vuotinen evankeliumi kertoo Marian ja Elisabetin tapaamisesta Juudean vuoriseudulla, Elisabetin kodissa. Tämä tapahtui muutama päivä sen jälkeen, kun enkeli oli ilmestynyt Marialle. Elisabetin ajatellaan olleen Marian sukulainen. Tämä tapaaminen on samalla myös Jeesuksen ja Johannes Kastajan ensimmäinen tapaaminen, vaikka molemmat ovatkin vielä äitiensä kohduissa. Myöhemmissä vaiheissa he tapasivat usein. Raamattu kertoo heidän tapaamisistaan Jeesuksen julkisen toiminnan aikana, mm. Jordan-virran varrella, jossa Johannes kastoi ihmisiä. Johannes kastoi siellä myös Jeesuksen, joka tuli pyytämään Johanneksen kastetta.

Johannes Kastaja on keskeinen hahmo evankeliumeissa. Hän kulki Jeesuksen edellä ja oli jonkinlainen sanansaattaja. Hän julisti Jumalan valtakuntaa ja parannusta sekä sitä, että olisi tulossa vielä häntä suurempi eli siis Jeesus, Jumalan poika. Johannes julisti sitä, että hän itse ei ole messias, vaan että oikea messias on tulossa ja kansan tulisi sen takia kääntyä pois pahoilta teiltään. Evankeliumit kertovat, kuinka Johannes ihan suoraan osoitti Jeesusta ja kertoi hänen olevan se, joka tulisi hänen jäljessään.

Ensimmäisen todistuksensa Jeesuksesta Johannes Kastaja antoi jo ollessaan äitinsä Elisabetin kohdussa. Evankelista kertoo hänen hypähtäneen kohdussa, minkä seurauksena Elisabet täyttyi Pyhällä Hengellä ja puhkeasi ylistämään Jumalaa huutamalla: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”

Johanneksen potku Elisabetin kohdussa sai aikaan sen, että Elisabet puhkesi ylistämään Jumalaa. Elisabetin huuto oli todistusta myös Marialle, joka oli varmaan edelleen hämmennyksissä siitä, mitä oli tapahtunut ja mitä tulisi vielä tapahtumaan. Kun enkeli Gabriel oli ilmestynyt Marialle joitain päiviä aiemmin, oli Maria ihmetellyt suuresti, miten hänen raskautensa oli mahdollinen ja miksi Jumala oli valinnut poikansa äidiksi juuri hänet. Näihin ihmettelyihin enkeli Gabriel oli vastannut, että Jumalan Pyhä Henki saa sen aikaan ja että lapsi tulee olemaan Jumalan poika ja pyhä eli erotettu erityiseen tehtävään. Vastauksessaan enkeli on myös ilmoittanut Marialle, että myös Elisabet, joka on jo vanha, odottaa lasta. Varmaankin tämän tiedon innoittamana Maria suuntasi kulkunsa Elisabetin luokse. Jumala piti huolta nuoresta Mariasta ja varovaisesti ohjasi hänet Elisabetin luokse, sillä varmaankin Maria oli hyvin hämmentynyt ja kaipasi keskustelua jonkun kokeneen naisen kanssa. Elisabet oli juuri sopiva keskustelukumppani tähän tarpeeseen. Päivän evankeliumissa tapasivat toisensa nuori ja vanha nainen, joita yhdisti lapsen odotus. Kuitenkaan kummankaan raskaus ei ollut mikään tavallinen raskaus, vaan molemmat odottivat erityistä Jumalan miestä ja molemmat naiset olivat tulleet raskaaksi epätavallisessa tilanteessa. Näiden naisten, nuoren ja vanhan raskaana olevan naisen, tapaamisessa oli täynnä Jumalan läsnäoloa. Jumala piti huolta heistä. Usein Jumala pitää huolta meistä ihmisistä toisten ihmisten välityksellä. Niin kävi tämänkin päivän evankeliumissa. Myöhemmin evankelista Luukas kertoo, että Maria vietti Sakariaan ja Elisabetin luona kaikkiaan kolme kuukautta eli oli siellä Johannes Kastajan syntymään saakka. Elisabetista oli varmaan Marialle tukea raskauden alussa ja Mariasta taas Elisabetille raskauden lopussa.

Tänä päivänä Elisabet ja Johannes Kastaja todistavat Jeesuksesta Raamatun välityksellä. Vaikka kyse oli pienimuotoisesta ja ulkoisesti tavallisesta kahden naisen tapaamisesta, sillä on kuitenkin suuri merkitys Jumalan pelastushistoriassa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar