tisdag 16 maj 2017

Saarna 30.4.2017 Tervolan seurakuntakeskuksen kirkossa

Evankeliumi:

Joh. 21: 15–19
Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun karitsoitani.” Sitten hän kysyi toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Kaitse minun lampaitani.” Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: ”Olenko minä sinulle rakas?”, ja hän vastasi: ”Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun lampaitani. Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo.”
    Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Sitten hän sanoi: ”Seuraa minua.”

Saarna:

Oliko Jeesuksella muistisairautta tai muuta huonomuistisuutta, kun hän kysyy Pietarilta samaa asiaa kolme kertaa? Kolmannella kerralla Pietarikin alkaa ihmetellä Jeesuksen toimintaa. Tarkalleen evankelista kertoo: ”Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä.” Varmaankin Pietari pohtii, eikö Jeesus usko hänen vastaustaan vai pitäisikö Jeesukselle vastata jollain toisella tavalla. Eikö myönteinen vastaus tyydytäkään Jeesusta?

Nykypäivänä on ihmisillä hyvin paljon erilaisia muistisairauksia. Kun ihmisten elinikä on pidentynyt, muistisairaudet ovat yleistyneet. Toisaalta myös tietämys muistisairauksista (ja ihmismielestä muutenkin) on lisääntynyt ja sitä kautta hoitomenetelmätkin ovat kehittyneet. Olette ehkä huomanneet, kuinka huonomuistinen saattaa kysyä samaa asiaa monta kertaa lyhyen ajan sisällä tai selostaa koko ajan samoja juttuja. Muistisairas ei välttämättä enää tunnista tuttuja ihmisiä eikä koe sen hetkistä kotia kodiksi, vaan haikailee takaisin johonkin vuosien takaiseen entiseen kotiinsa.

Jeesus kysyy Pietarilta kolme kertaa samaa asiaa eli sitä, rakastaako Pietari Jeesusta. Numeroon kolme sisältyy paljon symboliikkaa kristinuskossa. Se on Jumalan täydellisyyden ja ylösnousemuksen luku. Isä, Poika ja Pyhä Henki muodostavat Pyhän Kolminaisuuden. Kun Jeesus ristiinnaulittiin, oli Golgatalla kolme ristiä. Jeesus nousi kuolleista kolmantena päivänä. Vanhassa testamentissa Joona oli kalan vatsassa kolme päivää. Pietari kielsi Jeesuksen kolme kertaa ennen kuin kukko lauloi.

Tosiaan Pietari kielsi Jeesuksen kolme kertaa ja saa nyt vastata kolme kertaa samaan Jeesuksen kysymykseen. Ehkä näissä kysymyksissä onkin kyse siitä, että Pietari oli kieltänyt Jeesuksen ja nyt Jeesus haluaa varmistuksen, onko Pietari oikeasti hänen seuraajansa vai ei. Jokaista kieltämistä vastaan on siis yksi kysymys. Nämä Jeesuksen kysymykset on kohdistettu suoraan sen hetkiseen tilanteeseen. Jeesus kysyy Pietarilta, rakastaako Pietari Jeesusta ihan oikeasti eli onko Pietari ihan oikeasti valmis seuraamaan Jeesusta, kuten on aiemmin luvannut.

Vähän aiempaa voimme Johanneksen evankeliumista (ja myös muista evankeliumeista) lukea, että Pietari kielsi tuntevansa Jeesuksen. Ennen vangitsemistaan Jeesus oli kertonut ennalta, että opetuslapset tulisivat jättämään hänet. Silloin Pietari oli vannonut, että hän ei ikinä jättäisi Jeesusta, vaikka kaikki muut jättäisivätkin. Pietari oli jopa luvannut suostua kuolemaan Jeesuksen kanssa tai Jeesuksen vuoksi. Siihen Jeesus oli vastannut, että Pietari tulisi kieltämään Jeesuksen kolmesti jo ennen kukon laulua. Niin kävikin todellisuudessa. Kun Jeesus oli pidätettynä ja kuulusteltavana ylipapin palatsissa, Pietari oli palatsin pihalla palvelusväen ja muiden ihmisten joukossa. Siellä hänet tunnistettiin Jeesuksen seuraajaksi, mutta hän kiisti jyrkästi tuntevansa koko Jeesusta. Kun hän oli ehtinyt kolmesti kieltää tuntevansa Jeesuksen, kukko kiekui. Silloin Pietari oli muistanut, mitä Jeesus oli sanonut. Varmasti häntä hävetti ja kadutti se Jeesuksen kieltäminen.

Näiden tapahtumien jälkeen Jeesus oli ristiinnaulittu, haudattu ja herätetty kuolleista. Kuolleista noustuaan hän oli ilmestynyt opetuslapsilleen ja alkanut valmistella heitä siihen, että hän poistuisi maan päältä ja palaisi takaisin Jumalan luo taivaaseen.

Kun Jeesus ja opetuslapset ovat koolla, Jeesus antaa Pietarille uuden mahdollisuuden, vaikka Pietari oli tiukassa tilanteessa kolme kertaa kieltänyt hänet. Jeesus kysyy Pietarilta kolme kertaa, rakastaako Pietari Jeesusta. Jokaisella kerralla Pietari vastaa myöntävästi. Myönteisen vastauksen jälkeen Jeesus sanoo aina jonkin käskyn tai ohjeen. Jeesus sanoo: "Ruoki minun karitsoitani." "Kaitse minun lampaitani." "Ruoki minun lampaitani.” Kolmatta käskyään Jeesus jatkaa sanomalla: ”Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo."

Jeesus antaa Pietarille suuren tehtävän. Jeesus oli aiemmin ilmaissut olevansa Hyvä Paimen. Nyt hän antaa paimenen tehtävän Pietarille, sillä Jeesus on pian nouseva taivaaseen Jumalan luo. Pietari saa tärkeän tehtävän huolehtia Jeesuksen lampaista eli hänen seuraajistaan. Tästä seuraajien joukosta muodostui myöhemmin kirkko, joka alkoi levitä muidenkin kansojen keskuuteen ja leviää edelleen.

Apostolien teot kertovat, että Pietarista tuli myöhemmin alkuseurakunnan keskeinen ja johtava henkilö. Perimätieto kertoo lisäksi, että hänestä olisi tullut ensimmäinen Rooman piispa. Vaikka Pietari oli kieltänyt Jeesuksen, hän ei muuttunut kelvottomaksi Jumalan suunnitelmiin. Jumala ei etsi työhönsä ja käyttöönsä täydellisiä ihmisiä, sillä täydellisiä ihmisiä ei ole ollut muita kuin Jeesus. Jokaisella on jotain annettavaa Jumalan valtakunnalle. Yhdessä me kaikki Jeesuksen seuraajat ja kirkkojen jäsenet ympäri maailmaa muodostamme yhden maailmanlaajuisen kirkon.

1 kommentar:

 1. Hello, I am Theresa Williams After being in relationship with Anderson for years, he broke up with me, I did everything possible to bring him back but all was in vain, I wanted him back so much because of the love I have for him, I begged him with everything, I made promises but he refused. I explained my problem to my friend and she suggested that I should rather contact a spell caster that could help me cast a spell to bring him back but I am the type that never believed in spell, I had no choice than to try it, I mailed the spell caster, and he told me there was no problem that everything will be okay before three days, that my ex will return to me before three days, he cast the spell and surprisingly in the second day, it was around 4 pm. My ex called me, I was so surprised, I answered the call and all he said was that he was so sorry for everything that happened that he wanted me to return to him, that he loves me so much. I was so happy and went to him that was how we started living together happily again. Since then, I have made promise that anybody I know that have a relationship problem, I would be of help to such person by referring him or her to the only real and powerful spell caster who helped me with my own problem. email: drogunduspellcaster@gmail.com you can email him if you need his assistance in your relationship or any other Case.

  1) Love Spells
  2) Lost Love Spells
  3) Divorce Spells
  4) Marriage Spells
  5) Binding Spell.
  6) Breakup Spells
  7) Banish a past Lover
  8.) You want to be promoted in your office/ Lottery spell
  9) want to satisfy your lover
  Contact this great man if you are having any problem for a lasting solution
  through drogunduspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera