tisdag 16 maj 2017

Saarna toisena pääsiäispäivänä 17.4.2017 Tervolan seurakuntakeskuksen kirkossa

Evankeliumi:

Joh. 20: 11–18
Maria seisoi haudan ovella ja itki. Siinä itkiessään hän kurkisti hautaan ja näki, että siinä, missä Jeesuksen ruumis oli ollut, istui kaksi valkopukuista enkeliä, toinen pääpuolessa ja toinen jalkopäässä. Enkelit sanoivat hänelle: ”Mitä itket, nainen?” Hän vastasi: ”Minun Herrani on viety pois, enkä tiedä, minne hänet on pantu.” Tämän sanottuaan hän kääntyi ja näki Jeesuksen seisovan takanaan, mutta ei tajunnut, että se oli Jeesus. Jeesus sanoi hänelle: ”Mitä itket, nainen? Ketä sinä etsit?” Maria luuli Jeesusta puutarhuriksi ja sanoi: ”Herra, jos sinä olet vienyt hänet täältä, niin sano, minne olet hänet pannut. Minä haen hänet pois.” Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Maria.” Maria kääntyi ja sanoi: ”Rabbuuni!” - se on hepreaa ja merkitsee: opettajani. Jeesus sanoi: ”Älä koske minuun. Minä en vielä ole noussut Isän luo. Mene sinä viemään sanaa veljilleni ja sano heille, että minä nousen oman Isäni ja teidän Isänne luo, oman Jumalani ja teidän Jumalanne luo.”
    Magdalan Maria riensi opetuslasten luo ja ilmoitti: ”Minä olen nähnyt Herran!” Sitten hän kertoi, mitä Herra oli hänelle sanonut.

Saarna:

Jeesus kuoli ristillä meidän syntiemme vuoksi. Hän ei kuitenkaan jäänyt roikkumaan ristille, vaan hänet haudattiin rikkaan miehen kalliohautaan. Sinnekään hän ei jäänyt, vaan nousi kuolleista kolmantena päivänä eli pääsiäispäivänä. Tänään toisena pääsiäispäivänä muistamme tilanteita, joissa Jeesus ilmestyi sureville seuraajilleen pian ylösnousemuksensa jälkeen. Monet Jeesuksen seuraajat olivat suruissaan Jeesuksen kuolemasta eivätkä osanneet odottaa, että Jeesus saattaisi nousta kuolleista, vaikka Jeesus oli ennalta luvannut niin tapahtuvan. Myös Magdalan Maria oli tullut Jeesuksen haudalle itkemään ja suremaan samaan tapaan kuin yhä edelleen monet käyvät hautausmailla suremassa ja muistamassa kuolleita läheisiään. Jeesuksen haudalla Maria koki kuitenkin jotain yllättävää. Hauta oli auki ja se oli tyhjä. Yllättäen Maria tapasikin Jeesuksen elävänä.

Kuolleista noussut Jeesus taisi olla aika erinäköinen kuin ennen kuolemaansa, sillä Maria ei tunnistanut häntä, vaan luuli häntä ensin puutarhuriksi. Miten olikaan mahdollista, että Maria ei tunnistanut hyvää ystäväänsä Jeesusta, vaikka oli ollut paljon Jeesuksen kanssa? Miten hänelle tulikin mieleen, että hänen tapaamansa mies voisi olla juuri puutarhuri? Raamatussa kerrotaan muistakin tilanteista, joissa ihmiset eivät heti tunnistaneet kuolleista noussutta Jeesusta.

Tunnistatko sinä aina vastaantulevat kaverit? Jos kaverilla on vaikka uudet vaatteet tai uusi hiustyyli, voi olla vaikea tunnistaa häntä heti. Usein kuitenkin jokin tuttu asia paljastaa. Se voi olla ääni, hymy tai jokin muu tuttu piirre. Tunnistamista voi hankaloitta myös outo ympäristö. Mieti tilannetta, että olisit matkalla Etelä-Suomessa tai vaikka ihan ulkomailla ja näkisitkin yllättäen tervolalaisen naapurisi siellä. Tunnistaisitko? Uskoisitko silmiäsi, että se todellakin voi olla hän? Miettisit ehkä, miten tuokin voi olla täällä, näin kaukana Tervolasta ja ihan sattumalta samassa paikassa. Miten se kaveri on kaikista maailman paikoista päätynyt juuri tänne?

Maria ei siis tunnistanut Jeesusta. Hän oli saattanut itkeä niin paljon, että hänen silmänsä olivat sumentuneet. Toisaalta hänellä oli kuitenkin ollut sen verran näkökykyä, että hän oli nähnyt haudassa olevat enkelit. Korvat kuitenkin toimivat niin, että hän kuuli, kun Jeesus kutsui häntä nimeltä. Kuinka iloista onkaan kuulla tuttu ja turvallinen ääni! Maria kuuli Jeesuksen äänen, kävi lyhyen keskustelun hänen kanssaan ja lähti sitten viemään sanaa toisille opetuslapsille. Jeesus on noussut kuolleista! Jeesus elää!

Tätä samaa viestiä me saamme viedä eteenpäin tänäänkin. Sieltä tyhjältä haudalta alkoi levitä evankeliumi eli ilosanoma Jeesuksen ylösnousemuksesta. Jeesus voitti kuoleman ja pahan vallan omalla kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan. Jeesus kuoli ristillä meidän syntiemme vuoksi. Hän nousi kuolleista, jotta meillä olisi tämän ajan loppuessa mahdollisuus nousta kuolleista ja päästä Jumalan luo. Sinne Jeesus on jo mennyt edeltä valmistamaan meille sijaa. Kun kaikki on valmista ja Jumala katsoo ajan sopivaksi, Jeesus palaa takaisin noutamaan seuraajansa taivaan suureen iloon, joka on vielä paljon suurempaa kuin tämä pääsiäisen ilo. Silloin aikojen lopussa saamme kuulla Jeesuksen äänen ja saamme nähdä hänet. Miten mahdammekaan tunnistaa hänet, jos emme ole koskaan nähneet häntä? Olemmehan nähneet ja kuulleet hänet vain Raamatun välityksellä. Uskon, että kyllä me hänet tunnistamme jotenkin. Siinä ei pitäisi olla sijaa epäilykselle, vaan tilanne lienee todella selkeä.

Tänään on kuitenkin syytä iloita. Jeesus on totisesti herätetty kuolleista!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar