söndag 13 november 2016

Saarna perhemessussa 6.11.2016 Tervolan seurakuntakeskuksen kirkossa


Evankeliumi:
Matt. 9:18–26
"Kun Jeesus vielä puhui heille, sinne tuli eräs synagogan esimies. Hän kumartui maahan Jeesuksen edessä ja sanoi: ”Tyttäreni on kuollut juuri äsken, mutta tule ja pane kätesi hänen päälleen, niin hän virkoaa.” Jeesus nousi ja lähti miehen mukaan, ja opetuslapset seurasivat häntä.
Silloin Jeesusta lähestyi muuan nainen, jota kaksitoista vuotta oli vaivannut verenvuoto. Hän tuli Jeesuksen taakse ja kosketti hänen viittansa tupsua. Hän näet ajatteli: ”Jos vain saan koskettaa hänen viittaansa, minä paranen.” Jeesus kääntyi, näki naisen ja sanoi: ”Ole rohkealla mielellä, tyttäreni, uskosi on parantanut sinut.” Siitä hetkestä nainen oli terve.
Kun Jeesus tuli esimiehen taloon ja näki huilunsoittajat ja hälisevän ihmisjoukon, hän sanoi: ”Menkää pois! Ei tyttö ole kuollut, hän nukkuu.” Hänelle naurettiin. Mutta kun väki oli ajettu ulos, Jeesus meni sisään ja otti tyttöä kädestä, ja tyttö nousi. Tästä levisi tieto koko sille seudulle."


Saarna:

Tämän päivän evankeliumiteksti kuuluu Matteuksen evankeliumissa Jeesuksen ihmetekojen sarjaan. (Muistatteko, mitä muita ihmeitä Jeesus teki?)

Vuorisaarnan jälkeen Jeesus on laskeutunut alas vuorelta ja lähtenyt kulkemaan pitkin Galileaa. Hänen seurassaan ovat hänen opetuslapsensa sekä muita ihmisiä. Tällä matkalla Jeesus on tehnyt lukuisia ihmetekoja. Hän on mm. tyynnyttänyt myrskyn, parantanut Pietarin anopin sekä spitaalisen, halvaantuneen ja muita sairaita. Myöhemmin Jeesus parantaa vielä kaksi sokeaa ja yhden mykän.

Ihmeet eivät olleet Jeesuksen toiminnan ydin ja päätarkoitus, vaan ne olivat väline julistaa hänen varsinaista pääsanomaansa, sanomaa Jumalan valtakunnasta. Ihmeillä Jeesus osoitti jumalallisen voimansa.
---
Jeesus paransi naisen, jota oli kaksitoista vuotta vaivannut verenvuototauti. Se tauti oli tehnyt naisen saastaiseksi muiden ihmisten silmissä. Mooseksen laissa on monia säädöksiä, missä tilanteissa ihminen tai jokin asia on saastainen. Ajatuksena oli, että jos jokin puhdas koskettaa saastaista, se puhdaskin saastuu. Tästä syystä nainen oli varmasti joutunut elämään yksin ja kokemaan hyljeksintää. Ns. puhtaat ihmiset eivät halunneet ja saaneet olla tekemisissä saastaisten kanssa.

Muistele jotakin kertaa, jolloin olet ollut niin sairas, että et ole voinut mennä kerhoon, kouluun, töihin tai jonnekin muualle. Miltä se on tuntunut (mielessä tai kehossa)? Onko se ollut kivaa vai tylsää, rentouttavaa vai kuormittavaa, ahdistavaa vai vapauttavaa? Tilanteesta riippuen se voi varmasti olla kaikkia näitä. Ehkä se tuntuu ensin kivalta, jos ei tarvitse lähteä kotoa, vaan saa jäädä kotiin (sairastamaan). Muutaman päivän jälkeen tilanne voikin jo muuttua. Yleensä sairaus ei tunnu kivalta. Voi myös olla aika yksinäistä olla vaan yksin kotona ja erossa kaikista kavereista. Muutaman päivän tai parin viikon erossa oleminen kavereista on kuitenkin lyhyt aika verrattuna siihen kahdentoista vuoden aikaan, jonka Jeesuksen parantama nainen oli joutunut sairastamaan ja luultavasti olemaan varsin yksin.

Jeesuksen parantama nainen oli sairastanut kaksitoista vuotta sellaista sairautta, joka erotti hänet muista ihmisistä. Mieti, miltä naisesta mahtoi tuntua, kun hän huomasi parantuneensa. Miltä hänen kehossaan ja mielessään tuntui? Ehkä hän oli hämmentynyt, onnellinen tai iloinen. Oliko hän kenties avuton uudessa tilanteessa? Olikohan hänellä jäljellä ketään ystävää tai tuttavaa vai joutuiko hän ihan alusta lähtien etsimään uudet kaverit?
---
Moni yksinäinen ja sairas löytää lohdun ja turvan Jeesuksesta ja kirkosta. Jeesus huomasi syrjään sysätyt ja hyljeksityt. Hän vieraili hyljeksittyjen tullimiesten luona. Hän kutsui seuraajikseen oppimattomia miehiä. Hän armahti synnin tehneitä.

Evankeliumin nainen ja myös synagogan esimies tulivat Jeesuksen luo hakemaan apua. He tiesivät, mihin suuntaan kannattaa hädässä suunnata katse. Minne sinä suuntaat katseesi ja mistä haet apua, kun sinulla on hätä? Sanotaan, että apu löytyy usein läheltä. Jeesus on aina lähellä sinua ja minua. Jeesus on meidän taivaallinen veljemme ja Jumala on meidän taivaallinen isämme. Voimme hädässämme kääntyä heidän puoleensa. Psalmin 50 jakeessa 15 Jumala sanoo meille: ”Huuda minua avuksi hädän päivänä! Minä pelastan sinut, ja sinä kunnioitat minua."

Kirkko on perinteisesti huolehtinut vähäosaisista. Kirkon edustajat ovat vierailleet sairaaloissa ja vankiloissa. Kirkolta odotetaan ja pyydetään apua ja huolenpitoa.

Kirkon teemme me kirkon jäsenet. Siinä onkin meille haastetta, miten suhtaudumme näihin yksinäisiin ja sairaisiin. Otammeko heidät avosylin vastaan vai suljemmeko heidät oman uskovaisen sisäpiirimme ulkopuolelle? Miten suhtaudumme heihin, jotka tulevat Jeesuksen luo puutteineen ja huolineen hakemaan apua ja lohdutusta Jeesukselta? Päästämmekö heidät kohtaamaan Jeesuksen?

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera